2018. Július 1. 15:03

Július 1. és 8. között hatodik alkalommal rendezi meg a Kvártélyház Szabadtéri Színház és a Manna a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, amelynek programjában idén a színház, a koncert és a gyerekelőadások mellett a kortárs tánc is helyet kap.
Hagyományosan július első hetében rendezi meg a Manna és a Kvártélyház Szabadtéri Színház a ZAlaegerszegi KOrtárs Művészeti Fesztivált, melyen rendszerint kortárs magyar szerzők műveit mutatják be, legtöbbször független színházi társulatok tolmácsolásában. A ZA-KO elmúlt öt éve alatt több kortárs író vendégeskedett a fesztiválon, és számos független csapat mutatkozott be a városban. A szervezők célja, hogy olyan produkciók és művészek érkezzenek a megyeszékhelyre, akikkel a helyi közönség nem találkozna. A műfajok terén is sokszínűségre törekszik a fesztivál, az elmúlt években volt a programban zenés és prózai előadás, koncert-show, báb- és improvizációs színház, sőt opera is.

A fesztivál megálmodója és egyik fő szervezője Gáspár Anna, a Manna Produkció vezetője így mesél a kezdetekről: „ Több mint tíz éve egy vendégjáték kapcsán rendezőasszisztensként jártam először a Kvártélyház Szabadtéri Színházban Zalaegerszegen. A következő évben megkeresett Tompa Gábor a Kvártélyház vezetője megkeresett egy újabb előadás meghívásának tervével. A rendszeres nyári fellépések egyikén az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy mi lenne, ha a vendégjátékokat egy fesztivál keretében, egy csokorban kínálnák a nézőknek. Így indult útjára a Zalaegerszegi Kortárs Művészeti Fesztivál, aminek a névadója én voltam, ráadásul úgy, hogy nem jutott eszembe, hogy a ZAKO szó milyen jelentéstartalommal bír az egerszegiek körében. Így hívták a híres ruhagyárat, mely az ország második legnagyobb ilyen jellegű gyára volt pár tíz évvel ezelőtt.
Az évek során a kortárs fesztivál egyre jobban megtalálta a helyét a városban és a nézők szívében. Ritka lehetőség, hogy egy vidéki szabadtéri színház ekkora teret enged a független terület előadásainak, és partnerként áll egy ilyen kísérlet mögé. A Kvártélyház, a városvezetés és a nézők nyitottsága nélkül nem jöhetett volna létre a ZAKO. Idén már hatodik éve színesíti Zalaegerszeg nyári programjait a kortárs irodalom és színház megjelenése a szabadtéri színpadon, ami ékes bizonyítéka a sikeres együttműködésnek. Ennek a záloga az a zalaegerszegi csapat, akikkel minden évben együtt dolgozunk a fesztivál szervezésén. Nagyon büszke vagyok a ZAKO-ra és hálás ezért a lehetőségért.”
A VI. ZA-KO Fesztivál programja a kortárs magyar szerzők műveire épül. A fesztivál díszvendége Németh Ákos író, aki új Shakespeare fordítását, az Othellot viszi színre, melyből egy felolvasó-színházi előadást tart alkalmi társulatával július 6-án. A fesztivál második napján különleges szépirodalmi performansz keretében több kortárs szerző szövegével is megismerkedhet a közönség: a Kortalan Kortárs három színésznője az „extázis” hívószóra szerkesztett estet, melyet egy beszélgetés zár Szily Nóra vezetésével.
Az egy hét alatt lesz Vonnegut nyomán született sci-fi játék, kortárs krimi, komédia, és táncelőadás is, melyekben többek között Hirtling István, Kovács Patrícia, Szabó Győző, Rezes Judit és Gergye Krisztián lép színpadra.
A ZA-KO Fesztivál történetében először láthat a közönség kortárs táncelőadást. A Monotánc Fesztivál fődíját elnyert Aukció című produkciót Gergye Krisztián adja elő július 7-én. Az est során nem csak a tánc, de a kortárs képzőművészet is a fókuszba kerül, és a címhez méltóan a nézők ténylegesen egy aukcióba csöppennek, így lehet, hogy lesz, aki nem csak maradandó élménnyel, hanem értékes emlékkel tér haza az előadásról.

A gyerekeknek is kínál a fesztivál két produkciót: július 5-én érkezik Zalaegerszegre a Fonogram-díjas Boribon muzsikál koncert, mely a jól ismert Marék Veronika mesét zenéli el, majd szombaton a Vitéz László ihlette új történetet nézhetik meg a családok. Markó Róbert író újragondolta a klasszikus figura meséjét, amit az ifjú Barna Zsombor bábművész ad elő.
A fesztivált Tordai Teri és lánya, Horváth Lili szereplésével egy új magyar színdarab zárja július 8-án, a Nőkből is megárt című produkció, mely izgalmas fordulatokkal teli anya-lánya történetet mutat be.
Jegyek vásárolhatók a Kvártélyház Dísz téri Jegypénztárában, interneten a jegy.kvartelyhaz.huoldalon, valamint előadáskezdés előtt egy órával a helyszínen (8900 Zalaegerszeg Széchenyi tér 3-5.). A fesztivál programjaira bérlet is váltható.
 Részletes program