Bár az augusztus 7-e és 13-a között megrendezendő Sziget Fesztiválra legtöbben a zene miatt látogatnak ki, a színház- és táncsátor is évről évre izgalmasabbnál izgalmasabb programokat kínál. Ezekből szemezgettünk.
Az idén tíz éves Duda Éva Társulat külön előadással készül, melyben a közelmúlt különféle produkcióiból válogat egy-egy jelenetet, melyeket újragondolva és speciálisan átalakítva, erre az eseményre dolgoz ki, a szabadtéri színpadra. A ZOOM új köntösbe és új megvilágításba helyez korábbi előadásokból témákat és helyzeteket, ezáltal lehetőséget kínál mind a táncosok, mind a nézők számára, hogy a szabad ég alatt, lazább hangulatban élvezze a kortárstánc határtalan lehetőségeit. A ZOOM-ban Duda Éva munkái mellett, több nemzetközi alkotó az utóbbi években a csapat számára készített művéből is lesznek részletek.

A Trafóból igazol át ideiglenesen a Szigetre a Soharóza Az Ügy című előadásának koncepciója Kodály Zoltán Székelyfonó című daljátékának alapötletéből és formájából ered: egy népdalokból építkező etűdsorozatban kíván képet mutatni a jelenlegi magyar társadalomról. Míg Kodály drámai eposzával az erdélyi falvak életébe nyújtott betekintést, addig Az Ügy alkotói korunk városának jellemző intézményébe invitálnak: egy hivatal napi működésének, az ott felsűrűsödő ügyes-bajos események keresztmetszetét mutatják meg.
Szintén a Trafóból érkezik Marcio Kerber Canabarro, Molnár Csaba, Vadas Zsófia Tamara és Vass Imre első közös munkája, a Deeper, amely az érintésen keresztül kutatja a kapcsolati mintázatokat. Az alkotók a test társadalmi, fizikai és érzelmi rétegei közötti utat próbálják felderíteni, fokozatosan, lépésről-lépésre haladva. A Deeper nemcsak színházi darab, hanem egy hosszabb távú elköteleződés az alkotók között, egy intim kapcsolatok mentén szerveződő kollektív folyamat is egyben. Elasztikus tere a közönséggel való találkozás pillanatához és helyszínéhez igazodik. Az érintéshez hasonlóan elillan és később felülíródik.

A Szigeten a hazai szcénából láthatjuk még a Queendomot, Nagy Csillát és Juhász Adélt, a Budapesti Tánciskola pedig saját esttel érkezik. A Sleeping Beauty Project egy különleges alvó installációval, a Dream Experimenttel várja a fesztiválozókat csütörtöktől minden nap. A külföldi felhozatal is olyan széleskörű lesz, ahogy az egy igazi nemzetközi fesztiválhoz illik: itt lesz az Atom Theatre Bulgáriából, a Modern Table Dél-Koreából, Ella Rotschild Izraelbő, vagy éppen Lucy Suggate Nagy-Britanniából.
(Forrás: Sziget Fesztivál)