2019. október 22. 08:46

A Démoszthenész – Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete 1994. szeptember 17-én alakult meg. Most 25 éves. Elnöke: Őze Áron színművész. Az egyesület október 22-én jubileumi konferenciát rendez a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapján – DADOGÁS A-tól Z-ig címmel – az Aranytíz Kultúrházban. Miként Őze Áron mondja: „A konferencia érdekessége, hogy a dadogást nem csak logopédiai szempontok alapján szeretnénk bemutatni. Pszichológusok is tartanak előadást a téma kapcsán. Külön öröm számunkra, hogy a konferencián megszólalnak érintettek is, velük – mint ugyancsak érintett – én beszélgetek majd. De bárkinek, dadogóknak és hozzátartozóiknak is lehetőséget biztosítunk arra, hogy kötetlenül, akár négyszemközt beszélgethessenek logopédusokkal és pszichológusokkal.”
Őze Áron azt is említi: sokak szerint a beszédhiba kisgyermekkori jelenség, és csak kevesen tudják, hogy a népesség 2-3 százaléka egész életében küzd beszédzavarral. Emellett nagy számban vannak olyanok is, akiknek valamilyen okból felnőtt korban sérül a beszédkészségük, hangképzésük. Fontos tudni: a beszédhibák javítására felnőtt korban is van lehetőség. A logopédiai kezelés az esetek jelentős részében eredménnyel jár – ugyan beszédhiba típusonként eltérő mértékben.
Vannak „világhíres dadogók” is. Valószínűleg Mózes is dadogástól szenvedett, legalábbis beszédhibájáról a Biblia is említést tesz. Isaac Newton fizikus pedig az angol parlamentben állítólag egyszer azt kérte, csukják be az ablakot, hogy a tömeg kint ne hallja az ő dadogását. A király beszédéből ismerjük, hogy VI. Györgyöt érzelmileg nagyon megterhelte beszédének akadozottsága. Bruce Willist a középiskolában gúnyolták az osztálytársai. A fiatal Willis rájött arra, hogy a színpadi szereplés jót tesz az önkifejezésnek, és még a dadogásán is segít. Így indult a karrierje. Somerset Maugham akkor kezdett dadogni, amikor a Canterbury King’s School bentlakásos iskola diákja lett. Lelkésznek készült. Az végül nem lett, de korának legnagyobb írói közé emelkedett. Lewis Carroll angol író, költő, matematikus – testvéreihez hasonlóan – dadogott. Beszédhibája egész életében gyötörte. Csak éneklés és szavalás közben nem dadogott. Klasszikussá írta az Alice Csodaországban művét. Scatman John jazz zenész és költő, azaz John Paul Larkin szintén dadogott. Ő nyilatkozta, hogy a zene számára „eszköz, melynek segítségével a legnagyobb problémámat a legnagyobb előnyömmé változtattam”. 12 évesen kezdett zongorázni, és a zenetanulás közben rájött, hogy a művészi kifejezésmód kompenzálhatja beszédhibáját. Sir Anthony Hopkins így vallott saját beszédhibáiról: „Teljesen magányos voltam, de nem jókedvemből. Egyszerűn nem tudtam, mi a francot mondjak az embereknek. Szégyenlős voltam.  Dadogtam, selypítettem, hebegtem-habogtam.” Tizenöt éves volt, amikor Richard Burton bátorítására eldöntötte, színész lesz. Dadogott Winston Churchill is. Ő erről akkoriban úgy nyilatkozott: van némi nehézsége a beszéd terén, ám ezt a hiányosságát folyamatosan igyekszik leküzdeni. Beszédhibája ellenére remek szónokká vált. Egyébként az amerikai Dadogás Alapítvány honlapján még nagyon sok hírességről írnak, akiket „sikeres dadogókként” emlegetnek, például: Marylin Monroe, Anthony Quinn, Samuel L. Jackson, Julia Roberts, Kylie Minogue, Nicole Kidman.

©Óndi Zoltán

A magyar egyesület névadója: Démoszthenész. Az ókori Athén államférfiúja és szónoka dadogott. Plutarkhosz szerint Démoszthenészt először kinevették, „Batalus” gúnynevet kapott. (Az ókori Athénban így nevezték a dadogókat.) De ő keményen küzdött beszédhibái ellen: kavicsokat tett a nyelve alá, futás közben verseket szavalt, próbálta túlkiabálni a tenger morajlását beszéd közben. Hamarosan már a tíz legnagyobb attikai szónok egyikének tartották. Cicero szerint Démoszthenész „tökéletes szónok” volt.
Szakértők azt mondják, a dadogást egy késve kiadott agyi parancs okozza, ennek következtében a hangképzésben résztvevő bármely szervet – a rekeszizomtól az ajkakig – görcs érinthet, megakadályozva ezzel a levegő kiáramlását. Ennek a következménye a beszédben történő megakadás és a beszéd ritmusának felbomlása. A dadogók stratégiákat alakítanak ki maguknak a görcsök elkerülésére. Ilyen például az, hogy a kritikus mássalhangzóval (k, d, p, t, stb.) kezdődő szavakat másként kezdődővel helyettesítik. Különböző stresszhelyzetek súlyosbíthatják a dadogást.
A Démoszthenész Egyesület a fiatal és felnőtt beszédfogyatékossággal élők (dadogás, hadarás, orrhangzósság, artikulációs hibák, agy- és érrendszeri történések következtében kialakult afázia, hangzavar stb.), az alapellátásban nem gondozott kommunikációs zavarral küzdők (és családtagjaik is), valamint a segítő szakemberek számára ad segítséget tájékoztatással, felvilágosítással, vizsgálat, tanácsadás, terápia biztosításával, szakmai továbbképzésekkel, általános érdekképviselettel, s érdekvédelemmel minden olyan esetben, amikor az érintettek kommunikációs képességük hiányossága miatt hátrányt szenvednek az élet bármely területén. Teszik ezt – tapasztalataik alapján – annak a biztos tudatában, hogy a beszédhibák, kommunikációs zavarok felnőtt korban is hatékonyan megszüntethetők, illetve enyhíthetők.
 

page1image11017952

Október 22. A dadogás elfogadásának nemzetközi világnapja DADOGÁS A-tól Z-ig
09.30-10.00 Regisztráció 10.00-10.20 Megnyitó
Első rész: A dadogás logopédia szempontból (10:20-12:15) Házigazda: Feketéné Gacsó Mária
10.20-10.50 Kisgyermek dadogók szülőcsoportos terápiája Előadó: Mácsainé Hajós Katalin
10.50-11.10 Komplex művészeti terápia a dadogás kezelésében Előadók: Fehér-Deák Barbara és Nagy-György Márton (Seneca Beszédstúdió) 11.10-11.25 A Schwartz-módszer hazai alkalmazása
Előadó: Fodor Rita
11.25-11.35 A nagy dadogás akkreditált tanfolyamunk bemutatása Előadó: Feketéné Gacsó Mária
11.35-11.55 A dadogás neuropszichológiai vonatkozásairól
Program
Előadó: Szűcs Antal Mór
11.55- 12.15 A kallódó korosztály – A dadogók ellátásának problémái (vitaindító)
Előadó: Kovács Benedek Szünet
A konferencia alatt a Katyi teremben folyamatos filmvetítés folyik! Nézz be Te is!
Kedves Érintettek és Családtagok! 13:00 és 14:50 között kötetlenül, akár elvonulva beszélgethettek logopédusokkal és pszichológusokkal!
Második rész: Dadogás a pszichológia szempontjából (13:00-14:30)
Házigazda: Dr. Lajos Péter
13.00-13.30 A szülő és gyermek kapcsolata a dadogóknál
Előadó: Nyerges Katalin
13.30-14.00 A pszichológia és a logopédia kapcsolata korosztályokra bontva Előadó: Pintér Ilona
14.00- 14.30 Pszichoterápia a dadogás kezelésének szolgálatában
Előadó: Dr. Lajos Péter
Kávészünet
Harmadik rész: Érintetteknek (14:50-17:00)
Házigazda: Őze Áron
14.50 – 15.00 A Thália Pódium
Előadó: Rácz Ferenc
15.00-17.00 Dadogásom – Őze Áron neves dadogókkal beszélget Zárás