Advent, vagy amit akartok…

november 30., szerda  Vasvári Csaba

Jászol esztrád

Hajnali negyed négy lehet, mikor a laptopom megzizzen, és saját akaratából lejátszik nekem egy változó minőségű videófelvételt, néhol csúnya beletörlésekkel, és  vágásokkal.  A felvételen karácsony van, kora nyári kiadásban, de a hó az valódi.  A pornópincérnő szerint az idei stáb génkezelt felhőkkel dolgozik, miközben, kapaszkodjak meg, a logó kézimunka, kínai, mint minden. Ünnepélyesen pilinckéznek a standardnél kicsivel nagyobb pihék, tán hogy jobban rájuk férjen a világhírű energiaital logója, nem mondom a nevét, minden ilyen bakiért büntetnek, öt  dollár, tíz dollár, ha az ember adásban óvatlankodik – és itt, a szeretet ünnepén  minden az adásról szól –, szép kis summa összejön hamar. Igaz, a tombola nyerteseinek később levásárolható, de akkor is.  Odakinn a nyílt tenger még világos, ám itt, a Trabantubai-öbölben már lassan,  puhán sötétedik. Az öböl egy páratlan márvány katlanban fekszik, a tömör szikla-  oldal mesterséges párkányain kigyúlnak a látvány templomok, kaszinók, szeretet-  szállodák ünnepi fényei. De e fényár csak szelíd, vidéki hunyorgás a pompás luxushajó hoz képest, amely a strand-kikötőben, húsz emelet magasan tornyosul  felettünk, kései beszállók fölött.  Születésnapi party lesz, értelemszerűen a nulladik, a szokásos betlehemi reality-  vel, meg celebek tömegével, stb. Projektek és prezentációk százait kéne itt felsorolni a bioszafaritól, a látvány disznótorig vagy a szamártej fürdő ig, nem tesszük, viszont ide igyekszünk. 

A nyomtatott programfüzet is kisebb könyv, benne vagyok, kísérőm a biztonság  kedvéért megnézi és mosolyog.  Látja rajtam, mondja, hogy nem merem megkérdeni tőle, mivel is lépek föl, mert  hátha akkor nem visz be a hajóra, de ne baszkódjak, bevisz, neki ez a munkája, a  részleteket majd megtudom odafönt. Egyébként nem kell problémázzak, avval  lépek fel, amivel mindig.  A Trabantubai-öböl nagyjából Fonyód-sziget irányába néz. Igen feltűnő, hogy  úgyszólván a kijáratáig szokatlanul sekély a víz, s mintha ki is lenne csempézve. A -diszk meder világításban látszik, hogy az alját pénzérmék borítják vastagon. Adakozás a világ nehézfém-károsultjai részére, mondja kísérőm, s hogy ide speciel  dobhatok forintot is.  Előmelegített víz, 24 celsius, mosolyog az utolsó ellenőrző pontnál a szamáron  ülő, mulatt rendőrnő. Derékig ér, teszi hozzá, mert itt minden a gyerekekért van.  Maga a hajó is, a kutya- és bikaviadalok idejétől eltekintve, gyermeküdülő. Úgy hírlik, az Uncle Noé névre lesz keresztelve, ez még surprise, egyelőre túrórudi-színű  molinó takarja a névtáblát a büszke hajóorr alatt. Ha nyakunk törnénk, se látnánk  fel odáig.  T. Rudi, mondja kísérőm feddő mosollyal, és felírja a rendőrnő számát. Aztán  mágneskártyával kinyitja az apró személyzeti bejáratok egyikét, melyek a rakpart  magasságában sorakoznak. Előreenged, s mielőtt becsukná utánunk az ajtót, a  gurulós hajóhidat egy derűsen durva mozdulattal visszarúgja a kőperemre. Minek  ez, ha egyszer álmodunk, súgja a fülembe, született japán, erős zentai tájszólással. Ha el is veszteném őt, amire van esély, én csak érezzem otthon magamat, mond-  ja, evvel eltűnik. Pontosabban felszívódik, elpárolog, érzem az édeskés kókusz-  illatát. Este kilencig mindössze az a feladatom, hallom még a semmiből, hogy feljussak a Betlehem-fedélzetre. Ha valahol akadékoskodnak, mert, hála az égnek, sok  a biztonsági ember, mondjam, hogy „Jászol-esztrád, Hungary”, s mehetek is tovább.  Egy ilyen Sárbogárd-méretű luxushajó belsejében nem könnyű célzottan haladni.  A végtelen folyosókon, ha jön is egy-egy kihalt szakasz, az újabb kanyar vagy lengőajtó után biztos, hogy jóleső nyüzsgés fogad, s azonmód egy nagy, prezentáló  család tagjának érezhetem magamat.  Egyik pillanatról a másikra a Háromkirályok-hasonmás versenyen vagyok. Megvolt a lángos csillag evés, most tartanak a közös zsákbafutásnál, merő sikítozás és  izgalom a Bowling-pálya. Öt dollárért minden felnőtt néző guríthat, ha csak meghallják a golyó dörgését, a hasonmások zsákostól fölugranak, hiszen haladók mindannyian, és a pontversenybe ez is beleszámít. 

(…)

Mondjuk pontos időpontom még nincs, úgy tűnik, nem  a szülés előtt lépek fel, bár ki tudja, ez itt tiszta kupleráj, tíz perce dőlt el, hogy  mégis Angelina Jolie játssza Szűz Máriát, s ahogy tervezték, Schwarzenegger-  kormányzó Szent Józsefet.  Viszont az élő Kisjézust idén nem engedélyezte az UNESCO.  Mondja, hallom még a hangomat, nyilván keveslem az információt, de egyszerre  a nő is, a kép is eltűnik, végleg elsötétül a laptopom, vacogva ülök a téli hajnalban,  nyalogatom az ajkam, amit fölsértett a handmade kristálycukor, és próbálom a  látottakat valamelyest megjegyezni. 

Party-Nagy Lajos