A járványhelyzet miatti tavalyi kényszerű kihagyás után idén újra dübörög az Ördögkatlan Nagyharsányon és környékén augusztus 3. és 7. között. Ott lesz Bereményi Géza, Háy János, a Nézőművészeti Kft., a 30Y, valamint megemlékeznek a fesztivál nemrég elhunyt védnökéről, Törőcsik Mariról.

A fesztiváligazgatók, Kiss Mónika és Bérczes László így ajánlják az idei, 14. Ördögkatlan Fesztivált:

„Lesz! Muszáj lennie!

Ezt mondtuk tavaly is, de a vírus legyőzött bennünket. Ebben az évben azonban reális esély van arra, hogy valóban megrendezzük a 14. Ördögkatlant. Tizennegyedik, mert ősszel, amikor »Zöldül a Katlan« címmel fákat ültettünk a három településen, elköszöntünk a balszerencsét hozó számtól, jól elégettük azt.

Most pedig szervezzük-egyeztetjük a programokat, és azt tapasztaljuk, a falvak-helyszínek várnak bennünket, a fellépők boldogan jönnek, a látogatók izgatottan érdeklődnek, minden arra mutat, hogy augusztus első hetében sokszázan-sokezren megölelhetjük végre egymást, és átadhatjuk magunkat a katlanfílingnek.

És igen, időközben elveszítettük védnökünket, Törőcsik Marit, akire augusztus 6-án Mozart Requiemjével emlékezünk majd. De mindketten, Cseh Tamás és Törőcsik Mari is örökös védnökként velünk maradnak, életük-életművük példa lesz számunkra.

Van még egy fontos információ: az Ördögkatlan szándékunk szerint a szabadság szigete volt és marad is – de nem költözhetünk le a Földről: az aktuális rendelkezéseket be kell tartanunk! Mostani tudásunk szerint karszalagot csak azon felnőttek kezére rakhatunk, akik rendelkeznek védettségi bizonyítvánnyal. Ezért hát annyit kérünk szelíden: oltakozzatok.

Találkozunk a 14. Katlanban!”

A fesztivál díszvendégei: a rendszeresen visszajáró Nézőművészeti Kft. (Mucsi Zoltán, Scherer Péter, Kovács Krisztián, Katona László, Gyulay Eszter), a Magyar Copperfield című önéletrajzi regényéért nemrég Libri irodalmi díjban részesült Bereményi Géza, a 25. születésnapját tavaly ünneplő Pannon Tükör kulturális folyóirat, amely irodalmi beszélgetésekkel készül a fesztiválra, valamint Pál István Szalonna Liszt Ferenc-díjas népzenész, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője.

A fesztivál egyik védnöke, Törőcsik Mari emlékére Mozart Requiemjének előadására kerül sor a Pannon Filharmonikusok Zenekara és a Nemzeti Filharmonikusok kórusa közreműködésével, Dinyés Dániel zenei vezetésével. Nagyharsányban Háy János ötletéből épül meg a Maszkpersely, egy különleges vírus-emlékmű, ahova a feleslegessé maszkokat lehet majd örökké elzárni. Idén is fellép a 30Y együttes Beck Zoli vezetésével, aki egy másik programban, Szűcs Krisztiánnal együtt Cseh Tamás és Csengey Dénes eddig előadatlan dalait szólaltatja meg Másnap címmel, sőt, Vecsei H. Miklóssal közös estje is a Katlanba érkezik. A fesztivál visszatérő vendége Háy János is, aki két közös előadásban (Az öregtó felé, A kéz) lép fel a Szent Efrém Kórussal, és ugyancsak ott lesz a fesztiválon Háy legújabb színházi darabja, az Elem is.

Háy János a két évvel ezelőtti fesztiválon. ©B. Kiss Csaba

Színházi előadásokból idén sem lesz hiány: Molnár Piroska az Orlai Produkció előadásában az Egy német sorssal érkezik, Thuróczy Szabolcs a Bödőcs Tibor Meg sem kínáltak című regényéből készült „kocsmaáriával” lép fel, de láthatjuk a Grecsó Krisztián regényéből készült Verát, az Apád előtt ne vetkőzz című előadást Péterfy-Novák Éva könyvéből, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halott című drámáját a K2 előadásában, Hajdu Szabolcs Egy százalék indián című darabját a Látókép Ensemble-tól, Stefanovics Angéla pedig a Csáó című produkcióját hozza el. És ha már Stefanovics Angéla: ő mint Anzselika Habpatron ajánlja a fesztivált ebben a videóban is:

További programok a fesztivál honlapján találhatók.