Tarnóczi Jakab legújabb rendezésében a görög sorstragédiák egy mai magyar család élettörténetében elevenednek meg.

Tarnóczi Jakab rendező és Varga Zsófia dramaturg Aiszkhülosz, Szophoklész és Euripidész tragédiáinak fölhasználásával egy jelenkori magyar családtörténetet mesél el. Az előadásban többek között a trójai mondakör és az Elektra-történet is felidéződik, modern köntösben. Mit üzennek a görög tragédiák a mának? – ezt a kérdést is felteszi a Katona József Színház legújabb bemutatója a Kamrában.

Honnan indult a háborúskodás? Van egy nullpont, ahol még megváltoztatható a történet, vagy mindennek úgy kell lennie, ahogy az ősi átok szól: „Hitvány fiak a bűnösök fiai, amit gyermekeik örökölnek, elvész, és magzataikat gyalázat kíséri. Amikor születnek, átokra születnek, s amikor meghalnak, átok lesz sorsuk?”

Az előadás egy család elhallgatásoktól és félreértésektől terhes történetét követi végig. A néző maratoni színházi kísérlet részesévé válik: egy több évtizedes, több generáció sorsán átívelő cselekménysorozatba avatódik be. Mi vezet odáig, hogy a gyerekek is egymás ellen fordulnak? Igazak-e az ősi átkok, vagy pont azzal teljesítjük be őket, hogy önmagunk felmentéseképp rájuk hivatkozunk? Ki a hibás? Fontos, hogy ki a hibás? Van kiút a sértettségek bonyolult hálójából?

A főbb szerepekben: Fekete Ernő, Elek Ferenc, Fullajtár Andrea, Jordán Adél, Rujder Vivien, Mészáros Béla, Pálos Hanna és Vizi Dávid.

(Címlapkép: Dömölky Dániel)