Advent, vagy amit akartok…

december 9., szombat – Láng Annamária

A váróteremben nem sokan voltak. Ott ültek poharaik és csészéik előtt, az asztalon fenyőágakálltak a vázákban, kis, vöröses fagombácskákkal teleaggatott fe- nyőágak, és a váróterem közepén transzparens függött ezzel a felirattal: „Boldog ünnepeket kívánunk minden utasunknak.” A transzparens alatt, szalvétáját a szájához emelve, nagyot ásító pincér állt.

Benz megállt a betlehemes figurákkal teli kirakat előtt, és a szekrény hátterében fölfedezte a három királyokat: szakállas, finom öltözékű férfiak, akik műmohán lépkedtek és képzeletbeli tevéket húztak maguk mögött, hátrafelé kinyúj- tott kezükkel. Szent József előtt árcédula állt, amely az álláig ért: ,,256.- márka, az egyes darabok külön-külön is megvásárolhatók”.· Benz azt gondolta: „Ha Szent Józsefnek ennyi pénze lett volna, Betlehem legjobb szállodájában bérelt volna lakosztályt, és akkor az egész betlehemes ipar illuzorikussá vált volna.”

A hangszóróból most a Kilencedik szimfónia zárókórusa hangzott. Felemelő volt, ahogyan a kórus az „öröm” szó után újra meg újra megállt, és néhány pil- lanatra lélegzetelállító csend áradt a hangszóróból. „üröm”, énekelte a kórus, „öröm, csodás isteni szikra”, A kirakatszekrényen keresztül most azt a férfit figyelte, aki a bejáratnál helyreigazította szemüvegét, aztán a kezében lévő lyu- kasztóval lassan kiverte a karének ütemét avasajtócskán.

” … örömittasan, ó isteni, szentélyed, szentélyed!” A férfi a bejáratnál most becsípett a fogójába egy jegyet, átlyukasztotta, majd egy másikat is kilyukasztott, és aztán tovább. verte a taktust. Benz megrémült egy pillanatra, és úgy érezte, dobogni kezd a szíve: a zöld fejkendős asszony ment át a bejárati csapóajtón, de nem volt egyedül; egy férfi, akinek karjába kapaszkodott, mosolyogva nézett le rá.

” . .. hol lágy szárnyad lebeg – szárnyad lebeg.”

https://youtu.be/EvKMSpjEW40

Benz otthagyta a kirakat-szekrényt, néhányszor végigsétált a csarnokon, és a két tíz-pfennigessel játszott, amelyeket a kabátja zsebében tartott. Igyekezett rávenni magát, hogy utolsó pénzével most visszautazzék, és azután egyedül üljön majd otthon. Fönt egy vonat robogott a boltozat alatt, egy pillanatra ismét az asszony szép arcára gondolt, és egy pillanatra a szívét is érezte. A vonat megállt, egy hang kiáltott valamit, emberek jöttek le a peron lépcsőjén. Nem voltak sokan, és nagyon szaporán lépkedtek. Benz megállt és szembenézett velük, de senki sem volt ismerős azok között, akik mellette elsietve a városba igyekeztek, és hirtelen megkönnyebbülést érzett, mert a csarnok megint kiürült. A férfi a kis vasajtócskánál felállt, bezárta az ajtót, és most már a gyertyaformájú izzók is kialudtak, és a sötétben a karácsonyfa majdnem szépnek tűnt.

” . .. csók az egész vílágnak” énekelte a kórus – „az egész világnak,”

Ezután a hangszóró is elhallgatott, és mintha béke ereszkedett volna le a pályaudvarra. Mindenütt sötét volt, s a síruhás lány sem vílágított már odakint; csak a betlehemes figurák kirakatszekrényében égett még a vílágítás. Benz néhány percig még ott állt előttük és rájuk mosolygott, mielőtt bement volna a váróterembe, hogy vonatjára várakozzék.

HEINRICH BÖLL: A JÁSZOL ÜNNEPE