A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorjelöltje mellett 80 dramaturgkollégája, illetve 40 doktori hallgató jelentetett meg támogató nyilatkozatokat.

Fél nap alatt több mint nyolcvan színházi dramaturg írta alá azt az állásfoglalást, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetem múlt héten megszavazott rektorjelöltje, Upor László dramaturg, fordító és egyetemi tanár szakmai és emberi integritása mellett szállnak síkra. “Visszautasítjuk, hogy Upor László nevét egyesek minden alapot nélkülöző rágalmakkal próbálják befeketíteni. Tanúsítjuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem választott rektorjelöltjének függetlenségéhez, szakmai integritásához és erkölcsi tisztaságához kétség nem férhet, és személyében kiváló ember lehet sokunk alma materének rektora” – fogalmaznak az aláírók, akik között megtalálható a Kossuth-díjas Radnóti Zsuzsa és a Junior Prima és Petri-díjas Fekete Ádám, a József Attila-díjas Németh Gábor és Tasnádi István, a Magvető Kiadó volt igazgatója, Morcsányi Géza, de Mohácsi János rendező is, valamint tucatnyi határontúli és egy londoni dramaturg. Valamennyien aktív színházi dramaturgok és “a legtöbben évtizedek óta ismerik” a jelöltet. Az alábbiakban közöljük az állásfoglalás teljes szövegét.

 

ÁLLÁSFOGLALÁS

Mi, magyar színházi dramaturgok érdeklődve követtük a Színház- és Filmművészeti Egyetem minapi rektorválasztását. Örömmel tapasztaltuk, hogy Bagossy László Jászai Mari-díjas rendező és egyetemi tanár, valamint Upor László Jászai Mari-díjas dramaturg és egyetemi tanár személyében két olyan kiváló művész és oktató pályázott erre a fontos tisztségre, akiknek szakmai hozzáértéséhez és integritásához kétség nem férhet, amint ez a nyilvánosság számára elérhető  pályázatokból is kiviláglik.

A két jelölt közül az egyetem szenátusa kétórás, nyílt vita, majd szintén kétórás szenátusi ülés után szavazta meg, kit javasol rektornak. Mindkét alkalom nyilvános volt az egyetemi polgárok számára, s a hallgatók a vitákban és a szavazásban is aktívan részt vettek. Nekünk külön öröm, hogy a patinás intézmény — történetében először — dramaturgra bízná ezt a feladatot, s hisszük, hogy az egyetem jelöltjét a fenntartó halogatás nélkül ki is nevezi.

Ugyanakkor határozottan visszautasítunk minden olyan, az egyetemi autonómiába való durva beavatkozásra irányuló törekvést, amelynek az elmúlt napokban a sajtó egyes, meghatározó fórumain tanúi lehettünk. Szeretnénk felhívni rá a figyelmet, hogy Gothár Péter ügyében Upor László helyettes rektorként nemcsak szabályszerűen, hanem maximálisan korrektül jár el: haladéktalanul létrehozta az ügyet kivizsgáló etikai bizottságot és sem magát, sem a folyamatot a médiahisztéria által befolyásolni nem hagyva elrendelte a minden érintett meghallgatásával zajló vizsgálatot, amelynek hamarosan meglesz az eredménye.

Amennyiben az derül ki, hogy történt hatalmi visszaélés, természetesen mi magunk is elvárjuk, hogy az egyetem megtegye a szükséges jogi lépéseket. Azt viszont nem tűrhetjük szótlanul, hogy ez a folyamat teljesen ártatlan embereket magával sodorjon.

Upor Lászlót a legtöbben évtizedek óta ismerjük. Sokunknak tanára volt, szinte mindnyájan dolgoztunk vele közös szakmai rendezvényeken, részt vettünk vele nyilvános vitákban, többünk fordítását szerkesztette és maga is fordított színházunk számára kortárs drámákat. Azt is megtapasztaltuk, hogy a legélesebb vitában is mindig a józanságot, a visszafogott, kulturált hangnemet képviseli, miközben maximálisan nyitott a kritikára.

Mi, alulírottak visszautasítjuk, hogy Upor László nevét egyesek minden alapot nélkülöző rágalmakkal próbálják befeketíteni. Tanúsítjuk, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem választott rektorjelöltjének függetlenségéhez, szakmai integritásához és erkölcsi tisztaságához kétség nem férhet, és személyében kiváló ember lehet sokunk alma materének rektora.

Dramaturgok az állásfoglaláshoz itt csatlakozhatnak: https://doodle.com/poll/ik3zs8s4wu9ehfnt

 

Adorján Beáta

Albert Mária

Ari-Nagy Barbara

Balassa Eszter

Baráthy György

Bérczes László

Bíró Bence

Bíró Dénes

Bodor Panna

Boronkay Soma

Boros Kinga

Brestyánszki B. Rozi

Böhm György

Budaházi Attila

Cseh Dávid

Cseicsner Otília

Cseke Tamás

Dobák Lívia

Dubrovszki Dóra

Duró Győző

Enyedi Éva

Fabacsovics Lili

Faragó Zsuzsa

Fekete Ádám

Forgách András

Fülöp Renáta
Garai Judit

Gábor Sára

Gáspár Ildikó

Gecsényi Györgyi

Gimesi Dóra

Góczán Judit

Hárs Anna

Jeli Viktória

Juraszek Zsuzsanna

Kelemen Roland

Kenesey Judit

Kernetzky Hanna

Keszthelyi Kinga

Kovács Krisztina

Laboda Kornél

Lakos Anna

Lengyel Anna

Lénárd Róbert

Madák Zsuzsanna

Magyar Fruzsina

Mátrai Diána

Mohácsi János

Morcsányi Géza

Nagy Mihály

Nagy Orsolya

Németh Gábor

Németh Virág

Orbán Enikő

Orbán Eszter

Ősz Emese

Palotás Ágnes

Perczel Enikő

Radnóti Zsuzsa

Ráduly Beáta

Renczesova Viktória

Róbert Júlia

Sándor Júlia

Sediánszky Nóra

Sirokay Borbála

Solt Róbert

Sőregi Melinda

Szabó Attila

Szabó-Székely Ármin

Szász Hanna

Szokolai Brigitta

Sződy Szilárd

Tasnádi István

Trencsényi Katalin

Török Tamara

Varga Zsófia

Vári-Nagy Nóra

Végh Ildikó

Ungár Júlia

Ungvári Zrínyí Ildikó

Zoltán Gábor

Zsigó Anna

 

AZ SZFE DOKTORI HALLGATÓINAK NYILATKOZATA

Mi, a Színház- és Filmművészeti Egyetem doktori iskolájának hallgatói a lehető legteljesebb mértékben támogatjuk, hogy az SZFE bármilyen, az egyetem dolgozói által elkövetett hatalmi visszaélésre irányuló érdemi gyanút ezentúl is az intézményünk szabályzatában meghatározott módon és a jogszabályok betartásával a lehető legrövidebb időn belül, ám az ártatlanság vélelmét szem előtt tartva valamennyi érintett fél meghallgatásával alaposan vizsgáljon ki, illetve az ilyen eljárások eredményét hozza nyilvánosságra, továbbá a gyanú beigazolódása esetén az egyetem vezetése úgy járjon el, hogy hallgatói és dolgozói biztonságban érezhessék magukat az elkövetőtől.

Egyúttal kijelentjük, hogy ezek a hatalmi visszaélések elkövetőiket minősítik, nem pedig az egyetem egészét, különösen nem akkor, ha az egyetem vezetése panasz esetén a fenti korrekt módon jár el. Visszautasítunk minden olyan felelőtlen állítást, amely megalapozatlanul sároz be ártatlan oktatókat, dolgozókat vagy hallgatókat.

Továbbá határozottan visszautasítjuk, hogy egyetemünkkel jogviszonyban nem álló külső erők a jelenlegi helyzetet ürügyül használva megpróbáljanak beavatkozni egyetemünk oktatásába, s ennek révén a hazai felsőoktatás tanszabadságába.

A 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetem minden szakján magas színvonalú oktatás folyik, amit diplomásaink hazai sikerein túl számtalan nemzetközi elismerés is bizonyít évről évre.

Múlt héten szenátusunk két — az SZFE honlapján közzétett — pályázat és két magasan kvalifikált rektorjelölt közül belső nyilvános vita és kétórás, az egyetemi polgárok számára szintén nyitott szenátusi vita után, a diákság aktív részvételével megszavazta jelöltjét, akit az egyetem fenntartója remélhetőleg hamarosan ki is nevez posztjára.

Upor László tanár úr pályázata az egyetem értékes tradícióinak megőrzésévél a nyitottság, az átláthatóság, a diákokat, kollégákat és munkatársakat egyenrangú partnerként kezelő oktatás és intézményvezetés mellett teszi le a voksát. Mi pedig mellette és a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett.

 

Anger Ferenc

Bányai Tamás

Czukor Balázs

Csákvári Géza

Dér Asia

Erdélyi Dániel

Faur Anna

Farkas György

Gara Márk

Garai Judit

Gál Eszter

Gigor Attila

Gyárfás Dóra

Haragonics Sára

Hudi László

Kelemen Kristóf

Kemény Lili

Kiss Eszter

Komlósi Orsolya

Lengyel Anna

Leposa Balázs

Lestyán Attila

Liszka Tamás

Meggyes Krisztina

Molnár Attila

Oláh Tamás

Patonay Anita

Porogi Dorka

Schwarz Éva

Szabó-Székely Ármin

Szemessy Kinga

Szenteczki Zita

Székely Kriszta

Szöllősi Barnabás

Táborosi András

Tóth Réka-Ágnes

Turai Tamás

Vízkeleti Dániel

Zoltán Áron

Zurbó Dorottya