Pretty Yende és Nadine Sierra, a két fiatal szoprán olyan valódi sztárénekes, akiket a világ legrangosabb operaházaiban láthat a közönség, és most a Margitszigeti Színház egy egyedülálló estére elhozza őket Budapestre. Pretty Yende volt az, aki énekelhetett III. Károly koronázási ünnepségén a Westminster apátságban. Július 29-én hallhatjuk őt egy megismételhetetlen operagálán a Margitszigeten Nadine Sierra társaságában. Feledhetetlen romantikus nyári élményt ígér koncertjük.

Ők ketten rendszeres fellépői a Royal Opera House-nak a Covent Gardennek, az Opéra National de Paris-nak. Rajongóik láthatták őket a New York-i Metropolitan Operaházban, a milánói Teatro alla Scalában, a Deutsche Oper Berlinben, a barcelonai Gran Teatre del Liceu-ban és a bécsi Staatsoper-ben. Jövő szombaton, július 29-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ér majd a hangjuk a csillagokig az ősfák ölelte színpadon!

A tavasszal Bécsben bemutatott Aranykor című közös koncertjükön szerepelnek áriák Mozart, Donizetti, Rossini, és Verdi operáiból, betétek Lehár, Offenbach és a Strauss operettekből, valamint Bernstein West Side Story-jából.

A szombat esti koncertről, valamint a kezdetekről, szerepekről, lámpalázról, szakmáról és barátságról beszélgettünk a két énekesnővel.

  • A koncert, amit júliusban Budapesten énekelnek, igen változatos, van benne opera, operett, és egy musical: a West Side Story. Ehhez más énektechnikát kell használni, mint az operához?
  • Nadine: Más technika nem kell, de valóban más stílussal kell megközelíteni, mint egy operát. Egyébként Leonard Bernstein operának szánta a West Side Story-t, és nem musical-nek. Mivel ezt angolul énekelem, ami az anyanyelvem, valahogy jobban előjön az egyéniségem, és a szavak is természetesebben folynak belőlem.
  • Pretty:

Az embernek egy hangja és egy technikája van. Ahhoz, hogy különböző stílusban írt darabokat tudjon megszólaltatni, nem kell túl messzire mennie az alaptechnikájától és hangjától.

  • Budapestre most nyáron jönnek először, vagy ismerik már a várost?
  • Nadine: Egyszer már jártam Budapesten, Thomas Hampsonnal énekeltünk egy koncerten. Nagyon jól éreztem magam, a hangversenyterem is csodálatos volt. Várom már, hogy újra ott legyek, és elmehessek valamelyik jó fürdőbe! A gőzfürdő az énekesek vágyálma!
  • Pretty: Ha csak rövid időre is, de szerencsére már volt alkalmam látni Budapestet! Most meg már számolom a napokat, nagyon várom, hogy megint ott legyek, és izgalommal várom a koncertet!
  • Pretty, mit jelentett önnek, hogy énekelhetett III. Károly koronázási ünnepségén a Westminster apátságban?
  • Pretty: Hálás és boldog vagyok, amiért Őfelsége meghívott erre a különleges alkalomra. Úgy érzem, megint kegyes volt hozzám a sors, hogy lehetőséget kaptam megmutatni a tehetségemet az uralkodócsalád és az egész világ előtt. A következő nemzedékek, amelyek tanulni fognak erről a történelmi eseményről, talán annak az Afrika csücskéből származó lánynak, Pretty Yende-nek a nevét is megjegyzik majd, aki ezen a különleges ceremónián énekelhetett.
  • Ez kétségtelenül egy pálya csúcspontját is jelentheti, de térjünk vissza a kezdetekhez. Nadine, olvastam, hogy gyerekként a Bohéméletet látva szeretett bele az operába.
  • Nadine: Tízéves voltam, amikor anyukám megmutatta nekem videón a Bohéméletet. Arra gondolt, hogy talán tetszene nekem, hiszen hatéves koromtól kezdve jártam énektanárhoz, szerettem magasan énekelni, szopránszerű hangom volt. Hozzátartozik a történethez, hogy

a portugál származású, anyai nagymamámnak gyönyörű szoprán hangja volt. Operaénekes szeretett volna lenni, de énekesi babérok helyett az apja a háziasszonyi karriert szánta neki. Ennek tudatában anyám nekem mindenképpen szerette volna megadni az esélyt, hogy megismerjem és megszeressem az operát, aztán majd meglátjuk, mi sül ki mindebből. És igaza lett!

  • Beleszerelmesedtem a műfajba, és tízévesen elhatároztam, hogy operaénekes leszek. Ettől kezdve állandóan tanulni akartam, hogy minél többet megtudjak a műfajról és a szakmáról. Furcsa egy gyerek voltam!
  • Önök profik lévén nyilván bárkivel tudnak duettet énekelni. A barátságuk hozzátesz valamit a közös produkcióhoz?
  • Nadine: Abszolút!

Egészen más egy baráttal énekelni! Főleg egy olyan baráttal, akitől tanulhatok, és aki inspirál! A zene ilyenkor nem csak csodálatos, de mágikus és határtalan is lesz,