Szeptember 1-jén láthatjuk Az Ég tartja a Földet c. musicalt a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Cseke Péter rendezésében. A két főszereplővel, az Erzsébetet játszó Bori Rékával és a Lajost alakító Koltai-Nagy Balázzsal beszélgettünk belső meggyőződésről, éteri erőkről, a halovány glóriák hiányáról, a szeretet erejéről, egy fiatal lány élni, szeretni akaró „vehemenciájáról”, az évszázadokon átívelő párhuzamokról, a szerelem állhatatosságáról és az előadáson is átsejlő, megfoghatatlan erőről…

  • A belső meggyőződésről mi jut az eszetekbe elsőre?
  • Balázs: Olyan éteri erő, ami elhatalmasodik bennem, felettem, és nem tudok másként dönteni, cselekedni, mint ez a belső bizonyosság sugallja.
  • Réka: Nekem a családom jutott eszembe elsőre erről a fogalomról. Azt gondolom, sokféle belső meggyőződésünk lehet. Például színészként is van bennem egy belső indíttatás, bizonyosság, hogy ezt a hivatást műveljem. Azt is gondolom, hogy ez változhat is bennünk. Nagyon nehéz megfogalmazni pár mondatban.
  • Az Erzsébet életéről készült musical, Az ÉG tartja a FÖLDET is ezt a fajta belső meggyőződést szeretné leginkább kiemelni?
  • Balázs: Abszolút: Ám

Erzsébet életében mindez olyan megfoghatatlan matériában létezik, amit nehéz már önmagában megérteni, felfogni is. Megérteni, hogy ebben a belső meggyőződésben, bizonyosságban mi az, ami jó, min is alapszik, és hogyan is hajtja előre az embert.

  • Réka: Igazából maga az előadás, a darab is erről a belső indíttatásról szól. Zsuffa Tünde regénye, amely alapján az előadás készült, ezt nagyon pontosan érzékelteti. Azt szeretnénk, hogy ezt az előadáson, a szereplőkön keresztül is sikerüljön átadni a nézőknek. Erzsébetben volt egy belső erő, egy megingathatatlan hit, de ő nem gondolt magára szentként. Egész egyszerűen tényleg csak szeretni és segíteni akarta embertársait. Ahogy a most bemutatandó előadásnak is ez a legmeghatározóbb üzenete. Az, hogy halljuk meg egymást, figyeljünk egymásra, fogjuk meg egymás kezét és segítsünk egymásnak. És adott esetben mi is próbáljunk meg önzetlenül cselekedni.

    ©Góg Zsolt

  • Ha jól értem, akkor a musicalnek nem célja egy megdicsőített történelmi legendát megmutatni Erzsébetként, nemde?
  • Balázs: Sokkal inkább valami hétköznapit, ami mégsem annyira hétköznapi… Erzsébet nem tekintette magát szentnek, olyannak, aki hírnévre, sikerre vágyna. Ő egy nagyon erős nő volt, mélyről jövő szeretetből cselekedett, és az idő volt az, ami beigazolta a tetteinek, motivációinak igazságát, gyönyörűségét. Úgy lett szent, hogy nem vágyott, nem gondolt arra, hogy szent legyen.
  • Réka: Ahogy az előadásnak sem célja, hogy egy szentet mutasson be.

Ez az előadás fiatalokról szól, akik szerelmesek, boldogok, csalódnak, traumák érik őket, küzdenek. Annak ellenére, hogy a tizenharmadik században játszódik, amikor azt gondolnánk, eltérő problémákkal küzdenek az akkori fiatalok, valójában alapvetően mégis ugyanazokkal.

  • Megmutatni, mi tette ezt a lányt a maga korában és most is követendő példává a kortársai között, ez inkább a célunk.
  • Erzsébet szerelemhez való viszonya, szerelmi élete mennyire lehet ma példaértékű?
  • Balázs: Ha elfogadjuk azt a megközelítést, hogy a szerelem is egy döntés, akkor ő kitart a végsőkig a döntése mellett. Nála a szerelmet ugyanaz a szeretet élteti, hevíti, erősíti, mint amelyik az emberek iránt is ott élt benne, és pont ezért, ettől olyan állhatatosan erős benne a Lajos iránti szerelem.
  • Réka: Balázs jól mondta. Őt a szeretet élteti. Azt hiszem, mindegy, melyik századról is beszélünk, ezt érdemes lehet követni. Persze azt fontos hozzátenni, hogy most Erzsébetről döntően az előadásunk képzeletszülte, fiktív világa kapcsán beszélünk, hisz a tizenharmadik századbeli alakjáról történetileg korlátozott a tudásunk.

Abban a szerelmi szenvedélyben, amelyet ő Lajos iránt érzett, szerepe lehetett nem kis mértékben annak is, hogy Erzsébet maga is egy szenvedélyes, vérbő magyar lány volt, ezt viszont több forrás is megemlíti. Ő nem egy feje körül halovány glóriával jövő-menő alak volt, ahogy azt a középkori festményeken szokás ábrázolni, hanem egy igazi, temperamentumos, mélyen, tisztán érezni képes, hús-vér ifjú nő,

  • aki adott esetben nem úgy tekintett az udvari etikettre, mint ahogy elvárták volna tőle.

    ©Góg Zsolt

  • Az ÉG tartja a FÖLDET mit tud és mit szeretne leginkább megmutatni Erzsébet életéből?
  • Balázs:

Nem Erzsébet élete maga a fontos, hanem az ő élete kapcsán az, hogy miben, miért fontos hinni. Hogyan lehet valaki a csapások, próbatételek, nehézségek ellenére pozitív, másokért tenni akaró, a másikat szerető személyiség.

  • Az odaadás, az önzetlenség ma is olyan erővel képes megszólítani, aminek hatalmas és elsodró ereje van.
  • Réka: Van ebben az előadásban  valami megfoghatatlan erő, amelyet nagyon nehezen vagy talán sehogyan sem lehet szavakkal leírni. Az, hogy érdemes hinni, értsünk ezalatt bármibe vetett hitet is, és érdemes ennyire intenzíven, odaadóan szeretni. És ha mindebből akár egy picit is át tudunk adni, akkor már elértünk valamit, azt hiszem.

Csatádi Gábor